sábado, 25 de abril de 2015

PROCESO :REL'HATS
























ReL’Hats. Exposició col.lectiva de CMR.

Pot ser que l’obra més coneguda de Gustave Courbet  sigui “L’atelier du peintre”. Pintada en  1855, l’escena té lloc en el taller de Courbet en París i amb el mateix pintor al mig de l’escena assegut i amb la seva paleta i pincell a la mà, treballa sobre un gran paisatge de Ornans  del que es originari. A dreta i esquerra una gran representació de la societat de l’època , Baudelaire i Proudhonm entre ells, la model nua al seu costat. 
Escriu al seu amic Jules Champfleury en 1855 «es la historia moral y física de mi taller, primera part, Son les persones que  em serveixen, em sostenen en la meva ideia, que participen en la meva acció. Son las persones que viuen de la vida, que viuen de la mort. Es la societat en la seva totalitat, en la part baixa, en la part mitja. En una paraula, es la meva manera de veure la societat, en els seus  interessos y en les seves passions. Es el món que ve a fer-se pintar casa meva. ». El taller del pintor, amb una llum difosa i groguenca que entra per la  dreta, es fa un lloc de creació i també de compromís, amb el seu temps i els seus conflictes.
Avui també venim a veure una exposició  de “atelier”, no a París , sinó a L´Hospitalet, a una sala de nom de pintor, Rafael Barrades, que no molt lluny d’ aquí, al carrer J.M. de Segarra, també tenia el seu modest  taller, i per el que també passava la societat de la seva època , Gual, Dalí o Lorca fent un “Ateneillo” que ha quedat ja fixat en els anals de la modernitat de la nostra ciutat.
La importància del lloc de creació, el taller, es fonamental per entendre l’obre dels artistes, és per això que el col.lectiu d’artistes que treballen en un taller del carrer Miquel Romeu, just quan aquet perd la seva linealitat per situar-se en la zona industrial de la Carretera del Mig i obrir-se a Bellvitge volen presentar al Barrades un tast de la seva producció en el seu cinquè aniversari expositiu de les exposicions col·lectives que com CMR (Col·lectiu d’artistes del carrer Miquel Romeu) han vingut presentant a la nostre ciutat i que han manifestat la seva vocació i compromís amb una idea de ciutat, de compromís i de pràctica artística que sense unicitats  estilístiques o conceptuals i des de la més absoluta individualitat si volen relatar, d’aquí el nom de l’exposició  (rel’hats), els seus viatges creatius, les seves lectures, les seves visions, els seus compromisos o les seves passions. I amb les mateixes paraules de Courbet volen fixar “el món que ve a pintar-se a casa meva ” compartint espai, llum i amistat.
Mireu i esteu atents als seus relats, a qué ens diuen i pot ser el més important, com ens ho diuen.

                                                                                           Àlex Gonzàlez. pintor






No hay comentarios:

Publicar un comentario